top of page

Salitreeni kerran viikossa - onko hyötyä?

Saan usein kysymyksen, että entä jos treenaa vain kerran viikossa salilla? Kysyjä yleensä pohtii, että kun ei ehdi salille kuin kerran viikossa, niin onko siitä mitään hyötyä? Kannattaako se?

Lyhyt vastaus: On hyötyä. Kyllä kannattaa.

Sitten sama pidemmästi:

Kysymys juontaa juurensa varmasti suosituksista, joiden mukaan kerran viikkoon tehty salitreeni ylläpitää, kaksi kertaa kehittää ja siitä enemmän tekee vähintään ihmeitä. Teoriassa näin onkin. Mutta kannattaa muistaa, että jokainen on yksilö, jolla vaikkapa lähtötaso, elämäntilanne ja käytettävissä oleva aika ovat yksilölliset. Aloittelija saa voimatasojaan nostettua treenatessaan kerran viikkoon ja saa siitä valtavasti terveyshyötyjä, vaikka suositukset eivät vielä täytykään. Yleensä myös kokenus voimailija saaylläpidettyä voimatasojaan ainakin lyhyen aikaa kerran viikkoon tehdyllä voimaharjoituksella.

Lisäksi on syytä muistaa, että enemmän ei aina ole enemmän. Kannattaa pysähtyä miettimään, tuoko toinen salitreeni enemmän hyötyjä kuin haittoja. Jos vaikkapa kalenteri on niin täynnä, että aika toiselle treenille on napattava yöunista, voi olla, että olisi fiksumpaa nukkua. Tai jos toisen salitreenin änkeäminen kiireiseen viikkoon aiheuttaa sen, että kumpaakaan ei ehdi tai jaksa tehdä kunnolla, on parempi tehdä vain treeni laadukkaasti.

Kehotan myös miettimään tilannetta pitkällä aikavälillä. Yksi kerta viikkoon on kuukaudessa neljä treeniä ja vuodessa jo 52 treeniä. Se on aika paljon enemmän kuin se, että yksikin kerta viikossa jäisi tekemättä.

Suosittelen luopumaan täydellisyyden tavoittelusta. Eli jos ei voi jotain tehdä täydellisesti ja mahdollisimman optimaalisesti, ei tarkoita, etteikö kannattaisi tehdä kuitenkin jotakin. Usein täydellisyyteen pyrkiminen (tässä tapauksessa suositusten noudattaminen ja optimaalisesti kehittyminen) torpedoi pitkän aikavälin kehityksen.


Lisäksi jos harrastaa jotain muuta lajia, voi olla vaikea mahduttaa montaa salitreeniä viikkoon. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sitä yhtä voimatreeniä kannattaisi tehdä. Se voi itse asiassa auttaa lajissa tosi paljon. Esimerkiksi juoksun harrastajan voi olla hankala lisätä kahta saliharjoitusta viikkoon, silloin kun kestävyystreeniä on paljon. Tällöin yksikin voimaharjoitus viikkoon on hyvä ja ylläpitää voimatasoja siihen asti, että on jälleen aika painottaa voiman treenausta.


0 comments

Recent Posts

See All

Mitä ottaa huomioon juoksijan voimaharjoittelussa?

Kestävyysjuoksijan voimaharjoittelun tarkoitus on tehdä liikkujasta mahdollisimman hyvä omassa kestävyyslajissaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että juoksijan voima kehittyisi eri tavalla kuin voimann

bottom of page