top of page

Ajatuksia syksyn voimajakson jälkeen

Syksyn voimajakso on takana päin. Ajattelin kirjoitella omia ajatuksia ja kokemuksia tavoitteellisen kuntojuoksentelijan näkökulmasta.


Voimajaksolla tarkoitetaan juoksijoiden yleensä syksyyn tai talveen sijoittuvaa treenijaksoa, missä painotus on voimaharjoittelussa kestävyysharjoittelun ollessa vähäisempää. Mun syksyn voimajakso oli tänä syksynä seitsemän viikon mittainen ja sinä aikana tein 14 voimatreeniä eli kaksi treeniä viikossa. Tämä määrä on toiminut mulla hyvin. Muuten vuoden aikana voimatreenejä on kerran viikossa eli tämä kaksi kertaa viikossa on jo hurjan paljon enemmän. Olen todennut, että jaksan (ja kerkeän) tehdä kaksi harjoitusta laadukkaasti. Jos niitä olisi useampia, palautuminen ja sitä kautta harjoitusten laatu alkaisi kärsiä.


Salitreenit koostuivat pitkälti isoista perusliikkeistä eli tein kyykkyä, maastavetoa ja askelkyykkyä. Lisäksi mukana oli vähän yläkropan perusliikkeitä ja tietty pohkeita. Liikkeitä oli 4–5/treeni, toistoja liikkeestä riippuen 6–10 ja sarjoja kolme. Eli treenit pysyivät lyhyinä ja ne jaksoi tehdä laadukkaasti loppuun asti.


Jakson tavoite oli voimatasojen nostaminen ja se onnistui hyvin. Olen aina tykännyt voimatreenin jälkeistä jämystä olosta ja nyt kun voimatreenejä oli kaksi, niin olo oli koko ajan hirmu vahva! Tämän huomaa jossain vaiheessa työpaikalla, kun alan kehuskella omilla kyykky- ja mavetuloksilla :D Toki tulosten paranemiseen vaikuttaa mun tapauksessa myös liikkeiden parantunut suoritustekniiikka mutta yhtä kaikki: on kivaa nostaa enemmän rautaa!


Tykkään voimajaksosta myös siksi, että välillä on kiva keskittyä ihan muuhun kuin juoksuun. Juoksussa kehityksen huomaaminen on hankalampaa ja vaatii enemmän työtä mutta koska olen voimailun puolella vielä hyvin kokematon, niin kehitystä tulee nopeasti ja sen huomaaminen on helppoa, kun tankoon saa ladata enemmän rautaa. Voimajakso antaa siis myös mielelle uutta motivaatiota ja intoa ja sen jälkeen on taas tosi kiva palata juoksemaan enempi.


Ja sitten tietysti se tärkein eli miten voimajakso on vaikuttanut juoksuun? Jakson aikana positiivisella tavalla yllättävän vähän! Eli aikaisemmin voimatreenin jälkeisenä päivänä juoksu on ollut tosi raskasta mutta nyt eroa ei oikeastaan huomannut. Eli pystyin kovankin voimatreenin jälkeisenä päivänä tekemään kohtuullisen kuormittavan juoksun ilman että suuremmin painoi. Noin kuukauden jälkeen voimajakson aloittamisesta hyödyt alkoivat realisoitua eli sain taas sen ihanan tunteen, että joku on asentanut jalkoihin jouset. Juoksu siis on ollut siitä lähtien kevyttä ja lennokasta.


Seuraavaksi treenien painotus siirtyy kestävyyspuolelle mutta voimatreenit pysyvät ohjelmassa kerran viikkoon. Ajatuksena on kuitenkin tehdä toinen lyhyempi voimajakso keväällä rospuuttokelien aikaan.


Toivottavasti koit tämän hyödylliseksi ja sait ehkä intoa lähteä kolistelemaan hieman rautaa 😊0 comments

Recent Posts

See All

Mitä ottaa huomioon juoksijan voimaharjoittelussa?

Kestävyysjuoksijan voimaharjoittelun tarkoitus on tehdä liikkujasta mahdollisimman hyvä omassa kestävyyslajissaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että juoksijan voima kehittyisi eri tavalla kuin voimann

Comments


bottom of page